Utskrift av ritningar på papper eller tyvek

Övning ger färdighet

Det är inte många som fortfarande skriver ut ritningar i stora format som A1 eller A0 och det är verkligen inte många som med gott samvete kan säga att dom är experter på det – men det kan vi!

eller ring 021-13 74 75

PDF

Det klart bästa filformatet att skicka oss för utskrift men kom ihåg att inte alla PDF-filer är tryckfärdiga filer. Tänk på att inte spara med lager och annan information som inte går att skriva ut.

DWG

Om dina ritningar är AutoCad original så gör du bäst i att konvertera dessa till PDF innan du skickar filerna, på så vis minimerar du risken för problem och spar pengar på samma gång!

PLT

Det är väldigt sällan nu för tiden som vi ser PLT-filer och tur är det då dagens mjukvaror och drivrutiner inte längre stödjer filformatet. Skulle du mot förmodan behöva få en PLT-fil utskriven så är det möjligt att vi kan lösa det ändå!

Pappersfärger

Medan större delen av Europa har gått över helt till vitt papper så använder vi i Sverige fortfarande de olika traditionella färgerna för att hålla isär de olika diciplinerna. Förutom Vitt – Arkitekt så används ofta:

Rosa – El

Blå – Konstruktion

Brun – Ventilation & avlopp

Färgtryck eller svartvitt

Samtliga ritningar kan fås med färgtryck eller enbart svart tryck, även på färgat papper. Tyvek är ett slit- och vattentåligt material som har blivit populärt i byggbranschen och ersätter ibland laminerade ritningar.

Efterbehandling

När ritningarna är utskrivna och ska levereras så rullas dom vanligtvis men självklart så kan vi även vika dom. Den vanligaste vikningen av ritningar är den klassiska z-vikningen med slutformatet A4. Ska ritningen sättas in i en pärm eller mapp så kan vi fästa en hålremsa istället för vanligt hålslag.

Laminering av ritningar är fortfarande någonting som vi gör nästan dagligen. Det är ett effektivt sätt att skydda ritningarna och göra dom extra slittåliga. Vi spar alltid, om inget annat önskas, en plastkant runt ritningen så att den blir helt fukt- och vattentät. Laminerade ritningar användas ofta ute på byggarbetsplatser.

Storlekar

Ritningar kan fås i alla möjliga storlekar. Vi har samtliga A-format från A3 till A0 på rulle och kan därför skriva ut i princip hur långa ritningar som helst.

Om du har något specialformat så kan vi dessutom skära utskrifterna och anpassa oss efter dina önskemål.