Kategorier
Guider

Storleksguiden

Välkommen till en djungel av storlekar och pappersformat

Vare sig det handlar om små trycksaker som visitkort eller större ritningar och affischer eller ännu större expo-material som rollups och fasadskyltar så är storlek alltid en faktor.

Dokument & Ritningar

A-format

Begreppet A-format känner dom flesta till och det är inte så konstigt med tanke på att det är den standard för pappersformat som vi använder i Sverige och resten av Europa. Vad dom flesta inte känner till däremot är måtten på de olika A-formaten och dess förhållande till varandra.

Samtliga storlekar grundar sig i A0 som med dess mått är 1 kvadratmeter. Genom att halvera längden på en A-storlek så får man nästa i ledet och bibehåller förhållandet mellan sidorna. Om man viker eller delar en A4 på mitten så får man alltså A5.

Måttlista för A-format

A0841×1189 mm
A1594×841 mm
A2420×594 mm
A3297×420 mm
A4210×297 mm
A5148×210 mm
A6105×148 mm

Som du kan se i storlekslistan så avrundas en del mått för enkelhetens skull. Listan fortsätter hela vägen ner till A10 och det finns även en del specialformat och förlängda A-mått.

Kuvert

C-format

C-mått förknippas oftast, om inte alltid, med kuvert – och med all rätt! C-serien har samma princip som A-formaten där man alltid kan halvera den längsta sidan och få nästa storlek i serien. Att C-måtten sedan är ca 9% större än A-måtten gör att det är den perfekta serien att använda till kuvert för A-format.

För just kuvert så pratar man oftast om C4, C5 och C6. Kuvert i C4-storlek passar alltså perfekt för produkter i A4-storlek på samma sätt som C5 och C6 passar för sina respektive A-mått.

E-format

Denna serie är inte lika vanlig och du kanske inte har hört talas om det tidigare? Dessa storlekar är något mindre än C-seriens men rymmer fortfarande trycksaker och dokument i A-storlek. Det gör att E-kuvert ofta används som svarskuvert och skickas med i C-kuvert. Alltså så går ett A6-dokument med liten marginal in i ett E6-kuvert som i sin tur även får plats i ett C6-kuvert.

E65-kuvert

E65 är en specialstorlek för kuvert som trots det är vanligare än andra E-kuvert. Denna storlek är anpassad för att rymma en A4 delad i tre delar på längden (99×210 mm). Förr i tiden så skickades ofta räkningar, avier och inbetalningsblanketter i detta format.

Storformat

När det pratas om storlekar för affischer, posters, skyltar, ramar och annat större format så är det inte lika lätt att hitta en standard. Förutom A-format så finns det några mått som återkommer oftare än andra.

Dom allra flesta har säkert en tavla eller affisch hemma eller på kontoret i storleken 70×100 cm eller 50×70 cm. Dessa mått är de allra vanligaste för denna typ av tryck. När det kommer till just tavlor så behöver man även ta hänsyn till eventuell passepartout. Många butiker som säljer ramar med passepartout tar ofta hänsyn till A-formaten för att det ska vara smidigt.

Vi rekommenderar våra kunder att först hitta den ram och eventuell passepartout dom vill ha och sedan anpassa utskriften därefter, om möjligt!

Lämna ett svar