Vektorgrafik

Vektorgrafik består av matematiska formler som beskriver hur punkter, linjer, cirklar och dylikt tillsammans skapar en bild. Typsnitt är ett bra exempel på vektorgrafik då dom kan förstoras utan att förlora skärpa.

I teorin kan man skala vektorgrafik upp eller ner hur mycket som helst utan att det blir suddigt, i praktiken måste man dock omvandla vektorerna till punkter innan visning på skärm eller vid utskrift.

En logotyp bör alltid göras i vektorformat.

Rastergrafik

Rastergrafik är ett sätt att bygga bilder av rader med bildpunkter, s.k. pixlar där varje bildpunkt ges en färg. Denna teknik används i alla moderna datorskärmar och digitalkameror. Bildfiler i formaten jpeg, png, gif, med flera är rastergrafik medan format som svg, postscript och eps vanligtvis är i vektorformat.

Program som Photoshop bygger helt på rastergrafik medan det finns specialliserade program för vektorgrafik som Adobe Illustrator.

Pixel eller bildpunkt är det minsta elementet som en grafisk bild byggs upp av. Ofta används förkortningen "px" och när man talar om pixlar i vardagen så använder man oftast ett prefix, som till exempel Megapixel.

En pixel kan betraktas som en punkt med viss färg och placering. En skärms upplösning anges i pixlar, exempelvis 1280x1024, vilket innebär 1280 pixlar vågrätt och 1024 pixlar lodrätt.

Här kan du hitta guider och annan information om hur du på bästa sätt förbereder dina filer för tryck. Givetvis så är du också välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar !